VÄLKOMMEN TILL RIPAVECKAN 2012 - Du når alltid fältvärden på telefon 07 27 37 78 80
Snabbt till : Kivik Söndag Måndag Snurr Tisdag Onsdag Torsdag Jul i afton Fredag Lördag a-m Hemfärd
KIVIKS-klubben 3 Aviatörer bjuder in till Marknadsmeeting på Janlanda lördagen den 14 juli
Planeringen för de olika temadagarna månd. - fred. kl. 13 - 16 ser ut som följer:
Fredag den 13 - betyder det något?

Det var inte trångt i luften på förmiddagen men Öman var i full fart med att byta massa i ett vattenfilter.

Från Småland kommer en riktig pinnabyggare.De första nyanlända camparna i luften. Fast tyvärr inga luftbilder.På kvällen var det lugnt och fint så vi fick se en Ultra Micro Stryker från Parkzone - långt uppifrån Norrland där man har skvadrar. Ripas kaniner har inte lärt sig flyga än.

Och minsann -
är det inte självaste ordföranden som flyger i kväll.
Lite bilder inkomna på lördagen. Leo packar upp sin CUB.
Bulldog in action.Hi mate. Hur fixar man DK mellan mode 2 och mode 1 ?
Söndag - utan regn. Lite blandad flygning med allt möjligt.
Mest nostaligisk var nog Linus John Cederholm 90


Riktigt vintage med multiplex servokontakter med 4 stift.
Så långt kom det men inte längre på grund av osäker radiokontakt.
Möjligen lite bättre kontroll var det med linor till en drake men här gällde det att hålla emot för att inte få åka med för långt när vinden drog till.
Kanske dagens minsta modell - men definitivt inte den långsammaste stod David K för. 4,7*4,7 prop gav tillräckligt med fart till den egenkonstruerade raketen.

Behagligaste motorljudet kom nog från Lars Westins 5 cyl MOKI 250 bensin 4-takt med ringkammardämpare och dubbla utblås

Finishen på en modell där färgen ligger inne gjutformen kan man knappast klaga på.En annan stor modell kom lite mera söderifrån ser man lätt på pilotkepsen.
Fast här var det 2-taktsljud som inte kommer nära sången från Mokin.

Multiplex Parkmaster är perfekt för alla manövrer typ kvivägg baklängen i vinden.

40-trainer - det är grejor det - och länge flyger dom. Speciellt om trottellänkaget säppt och man får flyga på halvgas till 350cc-tanken är tom innan man gör en snygg landning framför fötterna.
Måndag 16 juli : IMAC, Minst två av eldsjälarna från Hässleholms Mfk har även i år tagit på sig uppgiften att informera och visa upp IMAC grenen och dess olika klasser. 


IMAC-plan är ofta stora på över 2 meter spännvidd och med bensinmotorer på 50-110 cc men Lars Westins grymma kärra på över 3 meter och 250 cc 5 cylindrig motor och en prislapp på ca 100 000 kronor är även den väl lämpad för IMAC-programmet

En snurrig afton med linflyg - ta med dina gamla plan och var med.
Det ska finnas lite olika bränsle till gamla och nya glöd och diesel liksom linor med olika längd så du har inget att skylla på för att inte flyga din gamla klenod. Se bara till att motorn är smord och inte sitter fastbeckad.
Första utmaningen var Thomas mot Mats - Thomas var först ut. Kärran har använts som skolflygplan för länge sedan - en Gårdstadare lär det vara.

Tomas briljerade med konsten att ta handtaget i munnen och styra planet genom att vrida på huvudet.
Mats som hållit på med en replika av sin första modell Getingen ville inte visa upp den utan körde samma plan.

Leendet blev bara större ju fler varv planet snurrade - det här är modellflyg när det är som bäst!Ytterst motvillig var Leo som skyllde på det mesta - solen som lyste så fint rakt i motvinden var en sak.Men grupptrycket var så stort att även han fick en dans i ringen, och efter några varv kom det faktiskt ett leeende även där under skägget.Mats och Thomas var lika ivriga att visa hur man startar en glödstiftare utan en massa löjliga hjälpmedel.

Mats Ottosson och Ulf "Snobben" Eriksson km med ett gäng plan från Nymölla. Mats visade som vanligt fin stuntflygning och bra hjälp i dansen till de som vågade prova på. Även Micke "Wreckbender" Pam från Kungsbacka hjälpte till hela kvällen trots att han hade sina egna grejor hemma.Martins gamla Frog diesel ville inte trivas med det bränsle vi hade att bjuda på.
Proppen ska INTE vara röd. Och vi har slipat kanterna på propellern mycket efter första gången då den var vass som ett knivblad.

Betydligt bättre gick det med Martins nyinköpta stuntkärra i lite större storlek.

Efter lite trevande försök sp blev det loopingar och lite mera manövrer - nu ska det tränas lite mera intensivt.!


Lite mera bonusbilder. Det var inte alla planen som var inkörda och ville gå som vi önskade.

Och så vet vi att det var flera linplan i tält och husvagnar som inte kom upp i kväll - varför då?
Jag gissar att det i alla fall var dubbelt antal flygare i år mot förra året - det tar sig alltså ;-)
Sigun (Martin) har tagit bilder på Picasa
Thomas och Mats skickar ett kort från den ökända GRÄDDHYLLAN vid flygrakan.
På kvällen flögs det J29 - Tunnan till det grillade.


Vädret ja- regnskurar och snålblåst - men ändå solsken emellanåt. Den som är uppmärksam ser den dubbla spegelvända regnbågen över den skarpare.

Tisdag 17 juli : ELFLYG står för den största tillväxten i vår hobby, utan att på något sätt vara förargliga eller dumma tror vi oss veta att andelen ”klubblösa” modellflygare är som störst bland elflygarna. Vi hoppas därför få se många elflygare på Ripafältet denna dag, och att många därefter ser nyttan och glädjen i den gemenskap och kunskap, som de lokala klubbarna kan ge.
Vädret på tisdagen var väl inte så där uppmuntrande så denna bilden visar var det är bäst att stå ;-)

I dag är det mest bara ljud, avgasrör och kanske en cylindertopp som avslöjar om modellen drivs av flytande bränsle och inte el. Det är nog mest de riktigt små modellerna som enbart finns som eldrift och de höll sig inomhus denna dagen.
Då elflygarna uteblev var det i stället Anders Davidsson med sin fina SBACH och Nermfors med sin Edge som fick stå för underhållningen.


Högsommarvärmen visade sig inte på hela dagen utan först på kvällen och då behövdes en hel del hjälp.
bild /\/\r J 

 
Onsdag 18 juli : Skalaflyg - Warbirds, många flygplansmodeller kan räknas i detta tema, dessutom med stor bredd. Dessa modeller måste ses och beundras på plats. 
Klockan 05 på morgonen ringde klockan för Personalen på Hobbyborgen norr om Växjö så att de kunde packa för att åka 18 mil till Ripa för att bland annat erbjuda kvalitetsgrejor från Graupner.


Förmiddagen var riktigt fin mellan skurarna och det var några som hetsade varandra att flyga ;-)En trebent smålänning - snart jagad av en nerflyttad.


Vem var det som sa  - Starten är frivillig men landningen obligatorisk .........................


Per hade väldigt skoj åt minnet av Leo som Linpilot på måndagskvällen. Leo stod emot trycket i det längsta men när Mats och Thomas flög så...
Och nästa år Per - upp till bevis!

Att Anders har oanade talanger visste vi ju sedan tidigare . Han säljer allt som finns runt om inte Signe stoppar honom.


En snygg Gris med en Saito Guld och andra fina detaljer på väg att packas upp.


Multiplex FUN-CUB är ett av inneplanen som fått väldig plats. Här finns möjligheter till mycket skoj men det är bara ett modellplan som är lika lätt att paja som vilket annat plan som helst.


WARBIRDS är dagens tema som började klockan 13. Lars Westin berättade för den intresserade publiken om modeller och piloter. Klubben fick fin användning för det nya ljudsystemet som köpts in för detta ändamålet. Väldigt trevlig var att det hördes fint bland publiken och ändå var det tyst i kioskhörnan. Första bilden är på en Mustang som nyligen inhandlats från Hobbyborgen av en av de yngre piloterna.

Nästa bild är på tre av planen som visades upp i luften.
Närmast Per från Mönsterås med en av sina katter från Grumman och kallas för Nalle
I mitten står snickarens T28 skolflygplan som han släppte bomber med + snyggt ljud från en 3-stjärna.
som tredje ekipage är Dick med sin P47 ThunderboltPer flög många flygningar och kamerorna smattrade från alla håll.Jonny var inte snäll mot fotograferna - han rollade när han släppte bomberna - Bombröjningsavdelningen fick lite jobb med att hämta och desarmera.


Thomas är inte som alla andra utan gillar italienskor.
Här är det en modernare Ciai Marchetti Airmacci SF 260 som är Italiensk militärt skolpan. Den finns i två olika versioner men med i stort sett samma färgteckning,


En annan militär trainer som har många namn beroende på var den är till verkad T6 AT6 Texan Harvard


Här syns en elektrisk modell från E-flite T34 Mentor som visade att det inte behöver vara så stora tunga modeller för att flyga fint i blåsten.


Sedan var det fullt race med tre mindre fighters.
Här en välfygande DOGFIGHT från Multiplex. Alfa-models Focke Wulf flögs av speakern himself medan Dick busade med den minsta men definitivt snabbaste nano-racern från Robbe

För den intresserade fanns det "fynd" att köpa från Kivik.

Självklart var det fri flygning efter tematiden -

 

Per jagade/ tränade roteflyg med sin storebror.


Leo kunde knappt bärga sig innan CUBen kom i luften.


Vad är detta? Ingen flygning efter 21!

Torsdag 19 juli : SEGELFLYG. Tanken med denna dag är att samla alla som har intresse för radiostyrt segelflyg. Segelflyggrenen är inte så utbredd i vår landsända, Ripa mfk kan därför inte utlova att det kommer att finnas stora bogsermodeller, elvinschar m.m. på plats, men vi hoppas förstås att så blir fallet. Klubben står för temat, alla aktiva segelflygare står för genomförandet.

Thomas var en av två piloter som uppmärksammat dagens tema - och inte ens han hade en riktig seglare utan en med motor.
Dagen var osedvanligt ruggig men trots det var det förstås aktivitet mellan skurar och vindbyar.

Det är tur att man kan sitta under tak när högsommaren har tagit semester.
Men så klart flygs det lite då och då.

Det här gick ju riktigt bra trots att motorn stannade. Utelandning med helt ställ och hel propeller - både tur och skicklighet behövs.

Juli-afton med karaoke - FULL RULLE med andra ord.
Det alla har väntat på i snart ett år.


Jul (i) afton med regn, tur att vi har presseningar att spänna upp.
Björn o Lena bjuder på glögg och pepparkakor Lasse på Öl

Hallå, vart tog alla vägen, aha torrevär och genast så flögs det på fältet
Och så var det moget för lite Karaoke

 
Mats diggar den nya RCFF-sponsrade ljudanläggningen


Och så var det någon som hittade "FISHEYE" på kameran...


Jag är trött - vill sova - men vänta till klockan 5 i morgon bitti!
 
Fredag 20 juli : HELIKOPTER. Att styra och behärska en radiostyrd helikopter är inte helt lätt, många anser det vara modellflygets svåraste gren, hur som, behovet av rätt hjälp för att komma igång är ett absolut måste. Förhoppningen med dagen är att visa upp bredden, på den för många så visuellt tilltalande grenen. Med förhoppning att många nya och "nygamla" helikopterpiloter väcks till nytt liv efter denna dag. 
 


DAGEN EFTER ** - och då var det förstås extra många som stod på kö för att starta och väsnas klockan 09.00 på morgonen ;-)
Allra först upp var den snabbe el-stingen som bara tar ett par sekunder att få i luften från pakering vid depån. Därefter var Leo uppe med sin stor-CUB och sedan var det full rulle mellan skurar och vindbyar.

Leo var inte ensam CUB-flygare.
Här var en av få kvarvarande långantennradior snyggt inramad i rosa skum.


Martin var också tidigt i luftenIngen CUB men CUB-gul är denna "fuskis" som snabbt blev offer när en Enya 35 som var med på första Ripalägret i slutet av 60-talet plötsligt dök upp efter att ha varit undanstoppad i 40 år. Det är en Lin-stuntmodell byggd av Evert Andersson MFK Snobben som aldrig tidigare flugit som rc-fierades lite snabbt. Av med roderok och yttervingevikt - i med dubbel storlek på fena-sidroder, 5 servon, tank, motor och mottagare. Premiären i dag var lite nervig. Hur beter sig ett linplan med så kort kropp utan att ha styrsel med linor? Den flög riktigt trevligt med rean loopar  från 2 m diameter och uppåt. Inga problem med prestandan i alla fall.

 

Lördag 21 juli : Allmän flygdag, med ”öppet hus” vi hälsar alla piloter välkomna. 
Lördagen visade upp kanonväder  och det var många på plats tidigt för att fylla luften hela dagen.

JAG VAR FÖRST I DAG!
Det är ju alltid lite kamp om dagens premiär ;-)


Och så en parad av modeller som de flesta har varit upp under veckans dagar..
Lite otur - motorn stannad i luften och en massa andra varmkörningar på marken hindrade att piloten hörde motorbortfallet. En utelandning med inte allt för svåra konsekvenser - en ny propeller - finns kanske att köpa hos en kompis på fältet.Pappa - jag är trött och vill hem - men vi har ju precis kommit hit och ska titta på lite flygplan först...Göran- ordningsman - berättade om ett FYND - komplett med digitala kvalitetsservon! - bara att flyga.


Per med sin ögonsten - den blir aldrig något busplan - en riktig klump som är elak i landningen och som ska flygas majestätiskt och skalariktigt. Per vill inte ha andra plan i luften eller störningar som kan påverka honom när han flyger denna klenoden.


Martin (Sigun) tar det lugnt med sin XL och fotar Per.

Piloter - så ska det se ut ;-) Det gillar vi.

Kiviksaviatören Jan - Biggles - kom och showade på förmiddagen. Överst i hangaren är en jetkärra som behöver asflat som det finns i Rinkaby dit det skulle bära senare under dagen.
Fyra bomber som fälldes 2 och 2 gav ett antal rökpuffar under dagens flygningar.


Det var mycket folk tidigt på morgonen och det rullade in bilar hela tiden.Ripa MFK tackar för en snygg film av ett gäng som är kända och duktiga på att åka runt och filma olika modellflygaktiviteter.

Hej Mats.

Jeg kan ikke skrive i jeres gästebog, derfor sender jeg denne mail.

 Jeg og tre andre fra Danmark, var forbi på vores motorcykler og besöge jeres flotte flyveplads, i lördags den 22. juli, til RIPAVECKAN V29.

Tak for et vel tilrettelagt arrangement og en fantastisk modtagelse, vi fölte os alle meget velkomme, og vil helt sikkert besöge jer igen til näste år, hvis vejret er til mc og rc.

 Vi har lavet en video fra dagen, som kan ses på Youtube her:

 http://www.youtube.com/watch?v=gZoOMrCU-5k

 I må bruge linket og videoen som har lyst til; link gerne til den på jeres hjemmeside eller läg den direkte ind på jeres hjemmeside.

 Med venlig hilsen,

Claus, Ole, Povl og Tony

Borup Modelflyvere

Danmark

 
Thomas bilder på en snygg Bergfalke.

Även söndagen bjöd på kalasväder och många väntade i det längsta med att packa ihop och köra hem eller vidare.
Och så verkade det som att vi fått lite nya gäster som ska träna aktivt med RC-segel fast de är inte med i denna filmen på en snygg storskalaseglare.
 
Mogens skruvade på sin nya fina 1.80 metanolare men var tveksam till provflygning av den nya SBACHen som sägs vara väldigt nervös om man ointe har en del expo.
Det var många som vill utnyttja det fina vädret för en sista flygtur innan hemfärd.


Leo har fyndat - en bling-bling cessna med tyst motor.
Och den flög förstås fint.
Kiviks Marknad den 16-17-18 juli
Sjöbo Marknad 19-20 juli
Åhusklubben har asfaltbana öppen för JET och STORSKALA 21-22 juli - KRAV medlemskap i RCFF
Degeberga samlarmarknad 22 juli
Bonusbilder kommer från lite varstans. Vi tackar alla som skickar bilder, några flitiga under veckan har förstås varit Thomas och Mats från Malmö som skickat med epost och skype. En pinne med fina bilder kommer från Bengt Lindh. Martin från Tingsryd är också snabb med kameran och på att publicera. Många fler bilder har tagits under veckan.

 S o S - Vem kan motstå.... En kopp kaffe och go kaga från ett par söta flickor i kiosken.


 

Vi har haft väldigt lite helibilder i år men här kommer tre på Dennis från Acroflyers.
 
 
Ett mjukt brev med en skiva bilder - 1300 st på ett ungefär.