Detta är en blandad sida om två nostalgimodeller.

Den första modellen jag riktigt önskade var kanske RC-Viking från Sven E Truedssons katalog. Nu var det kanske inte riktigt en lämplig modell att börja med av olika skäl men den var väldigt vacker att titta på.

Nästa modell var faktiskt den första RC-modellen för motor som jag byggde själv. Tidigare hade jag byggt Dandy som var en segelmodell men det var inte så mycket den fick flyga för det var mest nerför en brant mot ån där hemma och aldrig upp med lina. En annan aspekt var att man som nybörjare inte riktigt hade koll på hur viktigt det var med grammen så Servalack blev det en hel del för att det skulle bli snyggt.

Det som triggade denna start av mera seriösa byggplaner var att jag fick lite gammal klädsel som annars nog hade gått på tippen.

Lite historia om modellerna:

RC-Viking - utdrag ur en stor artikel i Aeromodeller december 1958 från 6:e King of the Belgians radio trophy at Darmstadt.


Orange och vit var modellen även i katalogen senare. På ritningen är det en massa olika motorfästen som finns ritade, alla till 2,5 cc motorer.
Spännvidd 1500
Längd 1000
Vikt ca 1600 gram






Falcon 56 - Carl Goldberg USA introducerades 1962 men kom senare som mk II och III.
Spännvidd 56 tum alltså 142 cm med rekommenderad motor OS46 som motsvarar 7,5 cc, men på ritningen står det .15, .19 och .35 vilket motsvarar 2,5 cc, 3,1cc och 5,7cc
Längd 43 tum motsvarar 110 cm
Vikt 3,5 pounds motsvarar 1590 gram
 

Modellerna skiljer sig avsevärt på flera punkter.
Viking är avsedd för en kanals radio medan Falcon är för tre kanaler med option för skevroder som 4e kanal.

Vingprofilerna motsvarar ganska väl avsikten med en nästan flat undersida på Viking medan Falcon har i princip en symmetrisk profil.

Lite länkar:
http://svensktmodellflyg.se/forum1.asp?viewmode=1&msgid=250318
http://smos.homeunix.net/arkiv/Modeller/RcViking.htm

http://masportaviator.com/2007/12/01/carl-goldberg-falcon-56/
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=_d1t5Use4es



 

Junior Falcon 37" (94 cm)

Senior Falcon 1967 69"  (175 cm) (60-storlek)

Peck Polymer "Mini Bell" 1/3 av Senior Falcon "Liberty Bell" 58  cm

År 2010 kom det en eldriven depronvariant av Junior Falcon Falcon 37" 94 cm EP ARF
 

Jul och nyårslov 2011-2012. De sista semesterdagarna har plockats ut och vädret har inbjudit till byggaktiviter några timmar de flesta dagarna. Det allra mesta skärs ut från balsaflak. En listskärare hade varit kanon men en stållinjal och skruvtvingar samt en bra brytbladskniv får duga.

RC Viking är ett enklare bygge kan det tyckas.
Falcons vinge och stabbe har hål i spryglarna för att trä vingbalkarna genom allt. Fördelen är att vingbalkarna inte syns genom klädseln som är uppspänd mellan framkant och bakkant.


Lite modifieringar från originalet blir det i form av mindre V-form och aningen större roderytor.
Det mest iögonenfallande jobbet har varit att hyvla fram profiler från 20 mm balsaflak till framkantlist och vingöron. Mycket spån och damm blir det.....



Vikingens vinge har sina vingbalkar i vingen ytterkant vilket gör det enklare att såga ut jack. Hela nosen plankas med balsa.


Kropparna är mera enkla lådor men Vikingen översida har en rund snygg profil.


En utmaning blir förstås att hitta en hytt och pilot till Falcon 56. Det är de detaljerna som gör hela karaktären på planet.
 
Detaljer finns det mycket att välja på. Servon i vingarna - det blir servon fästa på plattor som i sin tur skruvas i "brunnar" så att man rimligt enkelt kan komma åt att byta om något skulle gå sönder.

Huven till RC Viking är välvd och jag tillverkar den i 0,4 mm plywood som förstärks med 2 mm profiler på insidan där även fönster ska fästas. Det finns ju inga mallar så det blir till att mäta och prova sig fram. Inget "fusk" med CA utan Vitlim och vänta flera timmar mellan momenten. Med två projekt parallellt så är det inga problem bara man har plats för allting.














21 januari 2012 - i dag har vinghalvorna limmats samman. På Viking är det en mittsektion som ska vara stark nog att hålla ett huvudställ.



 
Första lördagen i februari 2012.

Minus 18 visade utetermometern i morse och Opeln var inte så värst pigg med sitt gamla originalbatteri. Det krävdes lite övertalning med hjälp av Oktavian som var lättare att få igång.
Eftermiddagen var fin med strålande solsken och bara -10 grader.

Mina favoritverktyg har kommit fram ur gömmorna - hålborr tillverkade av teleskopmetspö. Om det är det glasfiber eller kolfiber vet jag inte men lite lätt slipade så är kanterna riktigt vassa och fungerar fint till både balsa och depron.


Sedan sist så har det kommit på roderhorn för höjd och sid på Vikingen som ska ha pull-pull med tunna kevlartrådar som tyvärr inte är tidstypiska men skulle kunna bytas mot björntråd om man vill ha "äkta".  Vingen sitter med "tunga" i framkanten och 2 skruvar i bakkanten i stället för gummiband. Stabben ska nog limmas i stället för originalets gummibandsfäste. För tillfället så är det "motorhuven" som limmas av balsabitar.
Motor och fartreglage är på väg från HK så fort kineserna vaknat upp ur medvetslösheten efter nyårsfirandet. Batteriet är hemma men det kan hända att det blir ett lite mindre beroende på hur TP hamnar efter klädseln.


Falcon 56 har det hänt mest med i dag. Mitten av vingen plankas. Noshjulet har monterats och stötstång dragits under tanken. Huvudstället har limmats in så att det inte begränsas av servoplattan.


Lite småsaker - fönster från ett emballage till ett headset som sparats för ändamålet. Två vångar med servon - 90 grader vridna.





























Pianotråd till sporren ska sys med björntråd när plywoodförstärkningarna har torkat.
 



Självklart så måsta man ha det som är hela karaktären på en FALCON.
En motor till Viking dök i på A-livs i dag den 16 feb.
De två stoppskuvarna på klockan lossades något varv.
















Fjäderringen lossades - och sköt iväg över rummet.....


Orsaken är att motorn ska delas så att axeln kan skjutas tillbaka utan att kullagren kommer till skada.


















Klart !

Nu sitter propelleradaptern där den ska till Vikingen som så klart ska ha motorn bakom framspantet.
 




















Motorriktning ned och höger.......
Första försöket gick inte så bra propellern ville gå i framspantet.
Nästa försök blev att ändra hela nosspantet. 

Sedan lite lödning av kontakter och fartreglage. Till Falcon har det snickrats stötstänger, den gamla varianten med furulister. Nu ska det vara klart att sätta ihop sista plankan i kroppen.
Nej - det är inte gardiner från IKEA som någon trodde. Detta tyget är troligen nästan så gammalt som konstruktionen av planet.
Under sportlovet har det lackats när bygglokalen har varit tom från annat folk. Doften av thinner och lack är skarp.
Spänna upp tyget - knappnåla fast kanterna - lacka fast - för varje yta.








Många nålar går det åt till varje moment.



Tandpetare har införskaffats i större parti från 10:-hyllan på EKO - provpassning av fenorna.


































Motor kommer inte att synas - om man inte tittar undertill och får se fartreglagets kylare. Propellern är i alla fall nästan tidsenlig.




















En kommentar jag fått "Nu förstår du vilken stor revolution det var när det kom plastklädsel som man kunde stryka på" - så sant.
Dags för lite "gammalt hederligt" jobb med sidengångjärn.






















Falcon kommer att få väl synliga gångjärn i mörkblå japanskt siden. Vikingen kommer nog att bli lite mera diskret.












1 april. Nu sitter rodren på plats överallt och det är dags att snickra roderhorn och bocka pianotråd till stötstänger.
Påsk 2012 - inget lov att bygga på, bara lite kvällar och helgen. Alla stötstänger och roderhorn är fixade föutom trotteln till Falconen. Mottagare är inkopplade och kontrollerade mot radion. Det är fortfarande en hel del småpill med huvlås, batterifastsättning, tank med mera men det är inte omöjligt med provflygning denna sommaren.