Direkt till 6 9 12 13 16 20  sportlov 27

Onsdag den 2 februari - tätt i luften i Degeberga idrottshall.

































Kalle, Magnus och Danne är stabila flygare. Danne som har längst att åka hade ett halvdussin plan med sig från Bromölla så det var väl utnyttjad tid i luften.



Mats är mera tveksam till att offra sin modell med fem andra plan i luften samtidigt.





















Ska man vara säker på att slippa laga så är det förstås säkrast att flyga simulator på datorn.

Vi fick premiärtestat en del grejor för sportlovsflygning med dubbelkommando inomhus. Det ser bra ut så långt.






















Per filmar helikopter och piloten flyger för högt.



















Det fanns en hel del fina dubbeldäckare i luften i kväll - här är en av dem.

Som sagt - tätt i luften i stort sett hela kvällen - inget för oss som är fega och inte vill laga.






Söndagen den 6 februari var vi kallade till klubbmöte på Ripafältet.

Det var 15 personer så alla stolar var upptagna.

Efter mötet var det fritt fram att prova klubbens nya skolmodell.
Det var segt - en frivillig och två som var mindre lätta att övertala.
Vi var i alla fall överens om att vi har tur att det inte finns någon Cobra och Mamba i gräset när man ska hämta planet ......

Onsdagsflyg. Sten visar upp sin nyimporterade leksak




















Jag har också importerat min - och den har roterande vingar!

Och så finns det ju några som får bygga sina leksaker själva.

Åke lagar med Grauphner-rött depron men med vitlim så att fogarna inte ska synas.

 

Onsdagen bjöd tydligen på fint flygväder. Ripa fick besök av Paul och Mats som har fixat en riktigt snygg film.
 

En annan medlem håller på att jobba på sin egen hemsida som förhoppningsvis snart kommer att få sina filmer länkade är bransen.se

Vi blir fler och fler i klubben som hittar varandra på Skype. Skype är gratis om man bara vill ha kontakt via datorn.
En fördel mot många andra liknande program är att man slipper en massa reklam som man inte bett om. Kontaktförsök från skummisar kan förekomma men är väldigt sällsynt och man blockerar lätt med ett klick om det är någon man inte känner.
Jag använder oftast textmeddelande i Skype men det är många kompisar som hellre vill prata "på riktitt".
Om man sätter in en hundring på sitt Skypekonto får man mycket mera finesser som till exempel att kunna SMS-a till kompisens mobil om han inte sitter vid datorn, eller ringa och prata från min dator till hans mobil eller fasta hemnummer.
Andra grejor som man snabbt kan göra är att skicka länkar, bilder, ritningar med mera samtidigt som man pratar eller chattar.
Den riktigt stora fördelen är om man har bekanta utomlands, då kan man ringa och prata med dom till normal lokalsamtalstaxa i stället för att betala dyra utomlandsamtal. För mig räcker en hundring LÄÄÄNGE. Har du Skype eller skaffar Skype och vill komma i kontakt så sök bara efter ny kontakt och skriv in våra namn i sökrutan. Har man en modern dator med webbkamera i skärmen så kan man använda videosamtal. Men det kräver bredband. Chatt däremot tar i stort sett ingen datorkraft alls eftersom du slipper all reklam och annat lull-lull som du får med MSN, Twitter, Facebook och liknande.
Lördag den 12 februari - en underbart fin dag med solsken och ett gäng trevliga modellflygare på fältet.

Tyvärr så är vädret inte riktigt lika fint. I början av veckan hade vi en storm som till och med hade vindar med styrka värre än Gudrun. Totalt sett var det inte så stora skador på skogen men alla våra bord var utspridda över nejden. Mats och någon annan duktig ordningsmänniska har samlat ihop och lagt borden längs staketet. Mekbord är en bra sak speciellt om man har blivit lite äldre och har en sliten rygg - eller har samlat på sig lite "pondus" så att det inte är så lätt och säkert att ligga på marken med planet när man ska starta.



















Martin tillhör den tappra skaran "spritflygare" som gärna lägger en halvtimme på att tanka och förbereda.

















Men när allting är klart så är det fin flygning - denna gången med Spacewalkern som nog aldrig har sett sin pilot trots flera år i trogen tjänst. I dag var det skidor och om vi har tur så kanske det kommer en film från planets ägare.





















Per har en riktigt elak modell som inte är snällare ute än inne. Inte ens goda råd från elflyg-gurun Åke var till någon större hjälp ;-) Åke som alltid brukar komma med ett par reservkärror fastnade i preflight-check. Det var ett skevservo som gav upp innan take-off. En riktigt sur gubbe känner man igen - men det går som tur är snabbt över vilket kan ses på leendet under pälsmössan.
Det var inte bara gubbar som njöt i det fina vädret. "Människans bästa vän" tycker också att det är kalas att vara ute i solen - fast där ligger inte kraven så högt förstås.

Mats och Paul fick också vårkänslor i det fina vädret. Det är kallt om fingrarna att få till alla linor, stag och skruvar men en tur i det blå väger upp det lilla obehaget.
Vi väntar bara på att Paul ska ta fram telefonen och köra igång Skype med Video uppe från luften så att vi kan få se hur han har det "live".

Ett av planen i luften på lördagen var en ombygg Kyosho CUB. En växlad speed-400 med NiMh pack är utbytt mot en 24 grams borstlös och ett litet LiPo.
TP hamnade bakom mitten av vingen rots att motorn är frambyggd ett par cm. Full gas och nästan fullt dyk behövdes för att den skull flyga plant. Landningen var intressant.....
Nu är planet lättat i bakdelen och batteriet framflyttat från originalplats till precis bakom motorn. Förhoppningsvis blir landningsegenskaperna något mera vänliga..

Så här såg planet ut nytt.
I dag är pojken gammal nog att köra bil och modellflyg är inte lika häftigt längre.
En mästarmodell "med Parkinson".
Servot till sidorodret kom i självsvängning när det inte var något motstånd i rodret. Så fort det kom lite propellervind över rodret så försvann symptomen.











Åke har skaffat pilot. I dag åkte han hem från en flygdag där han flugit fem batterier utan något att reparera.





















Det var många fotografer och många flygare. Danne har gott om beundrare.






















Juniorer är alltid trevlig - Paul har flera beundrare. Småland bidrog med flera duktiga piloter. Denna välflygande F31, J31 eller vad den nu kallas, som jag ännu inte hittat ritningar på, var just nere för att montera "bomben" som släpptes från hög höjd. Det var batteriet som lossnade och damp i golvet. Planet singlade ner så fint som ett löv utan någon som helst skada.




Hade man skador så kunde man vända sig till Jeppe som är väl förberedd med CA-lim och kicker samt ett trevligt modellflygsinne.











Kalle verkar vara totalt hel-lycklig med biltemas dubbeldäckare när han attackerar publiken på läktaren.



















Som synes så var det gott om folk - mest piloter förstås. Även med en halv arena så har man gått om plats att flyga.

M&M - låter gott....
Magnus fick sin långantenn upplindad till en antennspole av Danne med sin J35a. Kanske daga att skaffa grejor med kortantenn.
Martin verkade ha strukit nosen på sitt plan som såg mindre ut som ett dragspel än det brukar.


Här står mycket samlad kunskap - och många roliga historier om man har gott om tid att lyssna. En kontrast till juniorerna som hellre är i luften hela tiden.

 
Onsdag den 16e. Åke och en mötande bilist mörade ett rådjur på vägen till Degeberga.




















Fighterpilot & moviemaker Per B med en uppsättning J35














Tror du att du inte kommer med på bilden om du blundar?



 
SPORTLOV! Denna veckan ska vi försöka leka med juniorer.
Har du bilder eller kommentarer så skicka gärna dessa till patrik snabel-a ripamfk punkt com. Jag har också fått lite tillgång till de andra sidorna på hemsidan. Ser du något gammalt och tokigt eller vill har önskemål om något nytt eller gammalt som bör ändras så hör av dig om det med. Kanske, kanske går det att fixa.
Den första sportlovsaktiviteten jag har kommit på är inneflyg i Tianshallen i Bromölla i dag lördag den 19 februari kl 14-17.

Det är inte så många juniorer men veckans program för Bromölla startar inte förr än på tisd
ag.














Två flitiga inneflygare som också flyger i Degeberga är Danne och Åke. I dag hade Åke två plan med sig.
Vad gör man då?
Jo - självklart måste man ju testa om det går att flyga rote - med samma sändare..... Tur att Jeppe har en stor flaska CA-lim.


















Här är det ett "TV-team" uppe med helikopter och filmar. Piloten lärde sig att man inte ska försöka ta tag i rotorn när motorn är i gång.





Är det ett Fighterface på en J35-pilot? I dag var det en kammo-målad draken och en vit (vinterskrudad?) som jagade varandra.

























Mustang i attackläge! Jünander ducka!




Är man en "kall pilot" så fortsätter man så klart med att flyga även om man blivit attackerad.

Vi höll på att glömma..
 

GRATTIS
Linflygare Evert Andersson som fyller år i dag och föddes 1935

Vi kommer väl ihåg lindansen från i höstas.
 

Söndag den 20e - i morgon får vi se om vår juniorsatsning ger några besökare. Åke förbereder sin eventuella uppvisning med säkerhetskontroll av planen.












Banarbetarna är nog inhyrda från järnvägen ser det ut som. När det är vinter så fungerar underhållet inte lika br
a.
























Infällbara landningsställ - är det inte meningen att de ska fällas in efter start och inte vid landning?
Mats har kämpat en period med att bygga en Matforsare för att testa under sportlovet.
Bygget blir bättre med en jamare på bordet

Matforsaren lackas med "redig" zaponlack, doften av riktig zaponlack går inte att köpa i dag. Matforsaren är nu klar för radioinstallation

 
SPORTLOV. Vi började i Degeberga idrottshall på måndagen. Vi hade ingen aning om det skulle komma 3 eller 30 deltagare men var förberedda på många. Nu blev det inte så många så vi körde bara på för fullt med Lucy.

Det fanns nog en del tveksamheter från vissa håll i klubben, och kanske även från någon förälder när vi visade upp de enkla modellerna med gummimotor. Efter några flygningar med tidtagning så var tveksamheterna helt borta och frågorna kom varför en del fick så fina flygningar och andra mindre bra. Riktigt trevligt var att höra flera kommentera med att "det här var riktigt roligt det hade jag inte trott".

Nio juniorer varav två är sannolika nya medlemmar blev dagens resultat. Lucyflygning inklusive montering och intrimning tar ca en och en halv timme. Det är mycket uppdragande för att få fina tider. Vi hade två killar med samma fina sluttid - 35 sekunder summan på de två bästa tiderna. De fick göra en Fly-off för att avgöra vilken av dem som skulle få första pris bestående av en Multiplex Fox. Foxen kan man köpa hos exempelvis Autopartner för 149:- plus frakt. Det är en kul och tålig modell att kasta till varandra eller att konvertera till RC om man vill det. Alla andra nya juniorer fick var sin Myggan som hederspris för fint deltagande.
Flygledare Frid som lärt många flyga fullskala var i dag flyginstruktör på simulator. Vi följde ett program som vi bestämt i förväg. De som visade talang och klarade av att följa instruktionerna från flygledaren fick ett presentkort på två flygningar med dubbelkommando.
På bilden syns Louie och Nilas är två duktiga piloter som klarade kraven.













Lite modeller att titta på fanns det förstås med men roligast är förstås att flyga själv.


FIKA - är av behovet både för ung och gammal. Signe hade bakat sockerkaka till kaffet och jordgubbssaften.













Matforsaren är en modell vi hade planerat att utvärdera. Den är lite för svårflugen till och med för instruktören känns det som.
















Om man inte flög gummimotor eller hade plats vid en av simulatorerna så kunde man titta på häftiga modellflygfilmer som vi tankat ner från nätet under några år.

Foxen flyger lika bra inne som ute.



Efter prisutdelningen visade vi upp lite elflyg utanför idrottshallen. I luften syns klubbens nya skolplan som juniorerna ska få prova på vid lite bättre tillfälle. Här var det många höga träd och hårda fotbollsmål som attraherade planen i luften.

Den sista halvtimmen fick de som klarat av flygsimulatorn på datorn flyga dubbelkommando med Embern. Kaj är intresserad av hur det är att flyga jämfört med på datorn. Grabbarna tycker att det är lättare i verkligheten - man har ju lite 3D i stället för an platt skärm.
Resultat:
Nilas 18 sekunder, Louie 32 sekunder, Matilda 15 sekunder, Melvin 35 sekunder, Fabian 35 sekunder, Oskar 20 sekunder
Hugo 27 sekunder, Danne 12 sekunder, Arvid 38 sekunder (de tre sista är inte nybörjare och var inte med i prisutdelningen)
Och så lite gubbar som inte räknas : Dan 42 sekunder, Magnus 34 sekunder, Kaj F 29 sekunder, Mats 46 sekunder, Kaj P 24 sekunder och Åke 34 sekunder. Flest sprängda motorer stod nog Åke för.
 
Sportlovstisdag. I dag har vi ingen egen aktivitet så vi har varit runt och spionerat.
































Vi började hos våra vänner i Nymölla/Bromölla där Snobbarna som vanligt lockade många ungdomar. Är hemligheten att man konsekvent under alla dryga 40 åren har haft en ungdomsprofil? Riktigt kul att se att alla kan vara med. Man kan parkera plan högt även om det saknas basketmål.

En viktig del när man visar upp sig är den traditionella glödstifsmodellen. Här är det Åke som snällt visar hur en spritmotor startas och låter i vinterkylan. Det är många som gillar att se och höra och lukta på en "riktig" motor.

Tyvärr så fick vi inte den upplevelsen i Degeberga i går.

Nästa anhalt för dagen var HOBBYGÅRDEN i Klippan. Det är tillsammans med SKÅNEHOBBY norr om Malmö och MODELCRAFT i Malmö City de modellaffärer som har öppet dagligen så att kunder kan få hjälp eller komma och titta på modeller i verkligheten i stället för via datorn.
Vi visste inte riktigt vad som gällde efter ägarbytet av butiken men vi blev övertygade om att det säkert är ett tryggt ställe att handla på även i fortsättningen. Ägaren stod och mekade med kunders modeller när han inte sålde, gav tips eller var i källaren och stoppade pellets i spisen. Det är ett stort sortiment även om butiken är liten och inte kan ha allting hemma för stunden. Vill man ha något speciellt så kan man ringa och ett par dagar senare finns grejorna att hämta i butiken efter att man fått se och känna på dom.
Fabrikat som Kyosho är väl representerade. Vanligast är nog Minium och Aerum-serierna. Enda nackdelen är möjligen att radiosystemet knappast går att växa med.
Parkzone har även de många fina modeller från de minsta Ultra Micro varav vi har EMBER2 som skolflygplan inomhus.
Sedan finns det en stor variation av modeller som man kan köpa helt flygklara eller ARF som man får bestycka helt själv med servon, motorer med mera.
Multiplex har länge ansetts som riktigt hög kvalitet och finns förstås också att köpa.
Priserna är inte i klass med internethandlare och andra som direktimporterar från Kina men det är i bland vikigare att ha bra service och kvalitet, och det hoppas vi att Roger Nordlundkan ge.


På väg hem från Klippan höll vi på att missa Hässleholm och hamna i Höör i stället. Det gick att vända så vi kollade förstås om det var någon aktivitet hos våra IMAC-specialister till grannar.


















Mats tog en runa med sin skalakärra - FlyBabyn men det är inte riktigt säkert att den klarar hela IMAC-programmet med dagens pilot.

 
Onsdag och ett nytt försök. Det såg inte så bra ut när vi öppnade med bara en junior men förklaringen var kanske att fritidsgårdens Tanja hade resa till Laserdome på gång. En bieffekt var att vi funktionärer fick lite mera tid att själva bekanta oss med friflygande Lucy. Fotograf Per fick en flygning som knappast kunde varit bättre. Direkt upp ett par decimeter under taket, sedan fina cirklar med marginal till väggarna och en mjuk landning efter 47 sekunder. Även Embern fick visa upp sig för ett par medlemmar som alla berömde de lugna fina flygegenskaperna.





Efter någon timme så började det röra på sig på riktigt och vi hade full rulle vid två simulatorer av både juniorer och någon pappa. Vi hoppas att det ska bära frukt framöver i form av medlemmar.

































Det fanns mycket skoj i luften under dagen. Ultra micro helikoptrar och flygplan från 25 gram med alla funktioner via de lite billigare leksakerna från bland annat Biltema till de mera normala depronflygplanen som är runt 80 cm breda och långa och med en vikt på 150 gram och uppåt.
Torsdag i stora idrottshallen i stan - Hujedanemaj - Fullt ös - medvetslös. Vad ska man säga. Det var fullt  med ungdomar men vi blev nog lite överrumplade och får lära en bättre struktur till kommande tillfällen. Det blev "drop in" vilket inte är så enkelt varken för instruktörer eller andra funktionärer.

I framtiden känns det som att vi bör dela in i lite mindre grupper på 4-6 juniorer per ledare som tar hela gruppen igenom montering, trimning och tidtagning. I dag blev det många medlemmar som fick sig påkastat olika uppgifter utan att vara förberedda. Våra protokoll tog slut men det fanns andra att skriva på. Gummisnoddarna till motorer tog slut trots att vi hade extra införskaffade. Flygning blev det i alla fall i stor mängd och det var många som fick riktigt fina flygningar med Lucy. Vi får hoppas på att några av alla återkommer framöver för att prova på skolflygning.
Ett speciellt tack till de som helt oförberedda blev påkastade tidtagarur och protokoll när det började bli lite för mycket på en gång. Här syns Mogens som fick ta ett stort ansvar men det var flera andra som ska ta åt sig äran av att ha ställt upp för alla ungdomar som entusiastiskt gjorde fina flygningar.












Den ena halvan av idrottshallen fick upplåtas till alla depronflygare som visade upp sina färdigheter och krumelurer för publiken.




Här finns plats för alla. En del ville inte flyga Lucy och hade egna radiostyrda modeller med sig.























Vi hade förstås även datorer med flygsimulatorer och visning av fina modellflygfilmer om man ville vila från det mera aktiva flygandet i hallen.






Gamla erfarna modellflygare passade på att beundra ungdomarnas entusiasm med gummisnoddar, propellrar, vingar, stabbar och flygplanskroppar.



















The Next Generation - eller ska vi kalla dom för Arvingarna?
Det är inte helt dött med återväxten inom vår hobby. Det är bara sättet som vi ska ta oss an bryggan till kommande generationer som vi måste bli bättre på.

 
Varför är det så få som flyger på vintern när luften har mycket högre densitet och har ca 20% bättre bärighet än en varm sommardag? I januarinumret av RCM&E finns en bra artikel om lyftkraft skriven av en professor. Här förklaras enkelt en massa olika intressanta fall. Är du intresserad av att läsa själv så hör av dig så kan du få låna artikeln.
Inget väder för sommarfåglar (mesar), men fint lyft för en Hök.

Prognosen hade lovat 7-9 m/s rakt ostlig vind. Perfekt för årets första hang. Dessutom så var det sista öppna dagen på Ravlunda för ett tag framöver. Alltså packades E-Hawken med i bilen på väg till Ripa för ett kort extra klubbmöte. 

Det är ju svårt att ta bilder på sig själv, och det var ingen annan i klubben som ville följa med så bilderna är på en annan flygare som höll sig lite längre söderut för det mesta. Riktigt fint lyft och möjlighet till busflyg fanns det. Lyft direkt upp till minst 50 meter eller 50 meter rakt ut från kanten var inga problem. Glasögon är nog ett måste i vinden och helst även en scarf över näsan om man tänker stå länge och flyga.