Tillbaka till huvudsida
 för RIPAMFK

Fredag
Lördag
Söndag

Måndag IMAC
Tisdag EL
Onsdag Trainer

Torsdag Segel
Fredag Heli
Lördag Combat

Söndag

 

 

Fredag den 16 juli 2010 De som inte har haft sina husvagnar på plats sedan tidigare börjar ramla in redan på fredagkvällen.

8 o-bokade platser kvar på campingen klockan 20 - av totalt drygt 50 platser.

Grannen kommer också hit och visar upp sig.




















Det var Kinamat på kvällen -  det kommer med modellerna ;-)

Här var det stresstest och dissekering av en kinamodell.
Full fart i dyk och sedan full höjd - är det inte så mycket som tål sägs det. Till det priset så är det inget kolfiber och kevlar som förstärkning.



 

Lördag den 17 juli
Hotet om heldagsregn uteblev men på morgonen kom någon rejäl knall som uppvakningssignal till byggarna som passade på att sätta en vägg på framsidan av groggverandan för att hysa ett gäng plan under natten. Den nya containern räcker inte på långt när till för alla som har kommit med massor av fina modeller.














Håkan och Anders var de tidiga byggherrarna ivrigt påhejade av en stor publik.







Man kan inte lita på vädret makter när det gäller brandbekämpning utan får ha lite reserver lätt tillgängliga om det värsta skulle inträffa.







































Malmöbor och Helsingborgare "dyckertare" var det en hel del av i luften under dagen.





Anders P från Malmö
Ser till att kvoten ungdomar och gribbor inte är helt nollad.
Här är det skolflygning på gång.

Det har även ramlat in ett par ekipage från norrland - Eskilstuna under dagen.










































































Så till sist - så här förbereder man sig för morgondagens domarsyssla i skojtävlingen.
 

Söndag den 18 juli - som vanligt försöker vi med en skojtävling kl 14

Alla som var på plats strax före kl 14 skrevs in i tävlingslistan ;-) Åke trodde att han skulle få byta plan mellan heaten så han hade med sig 4 denna gången - men så är det inte - kraschar man är man ute ur leken. Vinden var fin rakt i banans riktning och hastigheten ca 6 m/s upp till 8 i byarna. Prognosen lite tidigare varnade för 8-12 m/s
 En deltagare som inte var riktigt med på noterna lyckades få armen i propellern med ett par skinnsår som följd - så enkelt kan det vara att få slippa ha skoj..
Först ut var M&M - inte nötterna utan Mogens och Mats. I det heatet var det bara någon del av en sekund som skilde.
En som klarade alla landningar med marginalen på sin sida var förstås Åke J med sin praktiska Kluring.



















Domarens  pris till snyggaste flygare/plan/landning gick till Thomas B som med sin italienare som tyvärr inte hade någon chans mot Mats Zagi-vinge.
Domarens pris som originellaste flygare/modell fick Mats J med sin flygande vinge Typhoon 480. Det är en modell som är väldigt tacksam att busa med - trots det så förlorade han i finalen mot en gammal 70-tals F3A-trainer.
När tävlingen var nästan slut tittade en hel del fegisar fram ur sina gryt. Visst kan man vara med och tävla även om man inte är säker på att vinna ?
9 personer var vi i alla fall (tyvärr bara 8 i tävlingen) men nu när flera har fått se hur lätt man kan tävla med olika modeller så bör vi väl få flera som har modet nästa gång - även om insatsen - äran - är hög ;-)

Det var förstås många andra fina plan i farten - bland annat Thomas fina WWII-kärra med liten 15 cc bensinmotor som skulle premiärflygas.

BildMåndag den 19 juli ** IMAC Piloter från bl.a. Hässleholms mfk visar upp och informerar om IMAC, på kvällen en snurrig afton med linkontroll, med hjälp från MFK Snobben.


NEJ ! Det är inte fråga om att flyga med en Appledator utan International Miniature Aerobatic Club som flyger samma plan och manövrer som i AIC.













Jörgen och Tim informerar om IMAC


Tim Larsson Hässleholm

Per Vässmar  från Eskilstuna  superduktig pilot

Tim Larsson Hässleholms Mfk gör klart för start


 

Mats Ottosson och Evert Andersson från MFK Snobben flyger linkontroll i olika cirklar.
Sedan dras det igång ett par diesel-cobatkärror som Mats O och Ulf Eriksson kämpar med.



Under en paus för tankning och tillbakavarvning av piloterna så visade Per P från Mönsterås upp sin fina Tigercat som han flyger mycket övertygande.
































Så här kan det bli om man tittar på en annan modell och inte vet vad man själv flyger.
Detta orsakade också dagens bästa kommentar
" Var det jag som kraschade! "


















Lite bilder från hangaren.


Lite flera har ramlat in på campingen - Paul fotar från luften själv - inte med ett plan.  Axels film.

Tisdag den 20 juli ** Alla former av Elflyg inkl. Parkflyers och inomhusflyg.
Som dagens rubrik säger så finns det inget flyg eller helikopter som man inte kan driva med el.
Här kommer ett försök att dela upp elflyget i storleksklasser. Tyvärr var dagen lite blåsig så det var mest lite större flygplan i luften - undantaget det lilla svarta planet längst ner under dagens bilder.
1 Ultra Micro är en klass med vikt mellan ca 15 - 25 gram totalt med motor, batteri, mottagare och allting. Det är ofta en mottagare på 6 kanaler men man behöver inte använda mer än tre kanaler : höjd sida och motor.
Exempel på flygplan i denna klassen är Parkzone och Kyosho. Prisläge från ca 1000:-. Dessa lätta planen flyger bäst inomhus eller vid vindstilla utomhus.
Under denna viktklass finns det ännu mycket lättare plan men då kommer man ofta upp i lite dyrare grejor.
2 Inomhusflyg med depronplan i 3 mm tjocklek. I denna klass bygger man ofta flygplanen själv. Vingbredden är ofta runt 800 mm och vikten på flygplanet är oftast på 150 - 250 gram. Materialkostnad för att plan i denna klassen är från ca 350:- utan radio - alltså i stort sett 1000 kronor färdigt att flyga. Färdiga byggsatser är förstås något dyrare men man får snygga plan med färgtryck.
3 Parkflyerklassen är ofta plan på runt metern i vingbredd och med en vikt på 300 - 800 gram. Här är det ofta fråga om flygplan som liknar en förebild. Vingen är oftast i profil till skillnad mot klass 2 som har helt plana flak som vingar. På grund av klassens popularitet och konkurrens så är priset inte mycket dyrare här. Komplett med sändare så kan man hitta plan mellan 1500 och 2500 kronor.
Detta exemplaret i klassen är ett "experimental" som är helt konstruerat och byggt av Axel Brinkeby från Norrköping. Axels plan är utrustad med massor av udda finesser
4 Trainerklassen räknar jag som plan i storlek upp till motsvarande med 7,5 cc förbränningsmotor, en spännvidd på 1,2 meter upp till ca 1,8 meter och en vikt på upp mot 2,5 kg
 
5 Stora modeller - här finns inga gränser i storlek eller antal motorer. Priset har heller ingen gräns uppåt. Stor effekt innebär stora och kostsamma batterier och motsvarande resurser att ladda batterierna.
Effekter på 20 kW (30 hk) eller mera är fullt möjligt.

Den här uppdelningen är inte på något sätt komplett. Det finns racers i alla storlekar, akrobatikplan som är otroligt lätta och starka med mycket kolfiberförstärkning och stor motorstyrka i förhållande till planets vikt, helikoptrar i alla storlekar, jetflygplan i alla storlekar med eldrift.
Elmotorer är olika bränslemotorer på flera sätt. Med olika batterispänning och olika lindningar kan man styra effekten och varvtalet i näst intill det oändliga. Batterispänning kan vara från ca 3,7 volt till de minsta planen till över 50 volt på de stora. Varvtalet kan vara exempelvis 5000 varv per minut för stora propellrar till upp mot 100000 varv per minut på turbinfläktar.







Ännu ett plan byggt av Axel. Storlek som ett ultra micro men i racerutförande som klarar ordentlig vind utan att sakta ner.

*** Bilder på de lättaste planen är arkivbilder från tidigare dagar.

Onsdag den 21 juli ** Nybörjarflyg med förbränningsmotor typ trainers.
Dagen började med ett stort uppslag i Kristianstadsbladet.
Det var fyra fina bilder i tidningen.
Vad är då en trainer? Det beror på vad man menar men traditionellt menar man ett nybörjarplan som är egenstabilt och som man flyger med dubbelkommando.









Planet är högvingat
Vingen har V-form
Vingen har en lyftande profil.
Om man släpper spakarna och drar ner gasen ska en trainer rätta upp sig och landa av sig själv om man har tillräcklig höjd.











För lite mera vana piloter kan i stort sett vilket plan som helst kallas som trainer men....



Och utan bullar och fika kan man ju inte flyga.































Alla vet att Åke är en jordnära typ vilket han gärna visar.

Är detta den ultimata traniern?

Saito 220 -36 cc


Sten har filmat lite CUB-flygning av Owe Nielsen Airmedia



 

Torsdag den 22 juli ** Alla former av Segelflyg inkl. elseglare. Brist på segelflygare, hör gärna av er!
F3B - termikseglare (F5B el)
F3F - hangseglare
F3G - motorseglare
F3H - distanssegelracers
F3I - bogserade segelplan
F3J - långtidstermikseglare
F3K - handkastade segelplan
Det blev en riktigt fin dag med massor av njutbart segelflyg. Man fick prova på att skjutas upp med gummirep eller att bli vinschad upp med elmotor.
Det fanns gigantiska segelplan och elseglare.
En segelmodell i halvskala med infälld elmotor i kroppen som fälldes upp med en propeller på ryggen. Bilderna ger ingen riktig rättvisa till modellens storlek men det behövdes en egen trailer enbart för den modellen.


















Pilatusen till höger är lite mera rimlig i storlek för att kunna plockas med - det är ett väldigt vackert plan.

En bra vinsch lev flitigt utnyttjad tillsammans med gummirepen.
Detta gav flera flygare mersmak för segelflyget.

















Avslappnad flygning på hög höjd kräver sin utrustning.....





















Det var förstås en massa gamla trotjänare som hade dammats av dagen till ära. man behöver inte har värstingmaskiner för att ha skoj flygning.

HOTLINERS - riktigt snabba elseglare med hastighet upp till ett par hundra km/h är imponerande - speciellt om de har en spännvidd på 6 meter! Mindre termik fanns det att hitta på några hundra meters höjd så de mindre modellerna fick knappast några långa tider i luften - men det gav i alla fall bra träning på att starta med lina.























Linslusen för dagen är Owe C som ställde upp med en bild på sin Blue Phoenix som är nerpackad för dagen.

















En kommentar var att man borde lära av IMAC-gänget och be en aktiv modellseglare att kommande år ha en genomgång för publiken vad som gäller för de olika segelflygklasserna med uppvisning av typiska plan för klassen - kanske även hålla i en liten skojsegeltävling?

Självklart var det mycket flyg även med motorkärror före och efter segelflygarnas pass.

Ett par utelandningar hör till när grejor och gränser ska testas.












En älskad gul sport-trainer kommer inte att lagas - den satt för långt ner i marken för att kunna räddas ;-) Lugn det finns både bilder och filmer på planet ...........


En fin Zero fällde bomber och visade upp en även i övrigt snygg flygning.











 

Fredag den 23 juli  ** Helikopter alla klasser Flera duktiga piloter är inbokade, det finns plats för många fler!

F3C är klassen för radiostyrda helikoptrar (F5C el).











Här ser vi en duktig helikopterpilot med ett gäng flygsaker som han behärskade väl.

Flygsak är det enda jag kan kalla tingesten med sex motorer och avancerad utrustning så att den hittar tillbaka hem om den skulle komma långt bort. Det krävs mer än en avancerad RC-utrustning och ett gäng gyron för att en sådan här grunka ska fungera






LP visade upp sin fina turbindrivna helikopter - nu på väg till PAMPA i Belgien.
154 DAGAR KVAR TILL JULAFTON!
211 DAGAR SEDAN
 

Lördag den 24 juli ** Aircombat Piloter från ACES informerar om modellval, tillgänglighet, ritningar, materialsatser. samt flyger uppvisningsheat.

Lördagen genomförs i övrigt som en PR - dag med nybörjartema

Man får hoppas på att det inte var Malmö-flygarnas frambesvärjelser av julstämning som ordande med dagens väder som mycket väl kunde varit julaftonsväder. 11 grader varmt visade bilens termometer på väg ut till fältet - riktigt friska vindar och ett tungt regn hjälpte inte heller till att få det mysigt.

MEN - combatflygarna är inga mesar så det packades upp plan och det blev till och med flygning. Tyvärr så var det sådan vind att serpentinerna brast innan de kom upp i luften.












"Den här vingen har ju V-form som en Lajban ;-) Men det är väl som originalet...."

En del modeller bytte ägare. "Jag byter min Flairbyggsats av en stor DVII:a mot två combatkärror".


















En Vought Vindicator ska bort med alla andra combatkärror. Efter många år i Aircombatcirkusen ska det nu bli en annan gren av modellflyget - kanske storskala?











Som sagt så blev det uppvisning - tyvärr så var det inte så mycket åskådare i regnet.
Mera soppa - behövs nog inte ;-)
Men det blev i alla fall en liten runda innan hatten blåste bort och glasögonen fulla med regn.

Om 3 veckor är det SM på Ripafältet och då hoppas vi på mycket mera folk - både tävlande och publik.

Det var en hel del som flyttade ut från fältet under dagen.

Vi önskar att vädret blir bättre så att alla modellflygare kan flytta sina grejor till Helsingborg som börjar sin modellflygvecka nu.
 

 Söndag den 25 juli Dags att rulla hem för en del  - som vanligt försöker vi med en skojtävling kl 14
Prognosen säger regn och 12-14 meter i sekunden så vi ställer in skojtävlingen om vädret inte skulle luras riktigt till det bättre.